Skip to content

Project

Bredase rappers Senn en Esmano gaan op de klassieke toer. ‘Vier blije puppies in de studio’

BREDA – Wat krijg je als je twee uitersten uit het muziekwereldje bij elkaar zet? Senn en Esmano, twee jonge rappers uit Breda-Noord doken met twee klassiek geschoolde musici de studio in. Het resultaat klinkt verbluffend goed! 

,,Ik zeg je eerlijk bro. Toen ik die gast voor het eerst zag, met dat nette blousje aan, dacht ik echt wat moet ik daarmee? Dat gaat ‘m echt niet worden. Maar toen we aan de slag gingen! Wow, de klik was er meteen. We waren net vier blije puppies in de studio.” 

Senn Hulters (16) grijnst. Samen met maatje Esmano Tahapary (21) rapt de scholier al jarenlang over zijn leven dat lang niet altijd over rozen ging. Rauwe, recht-toe, recht-aan teksten over het harde leven op straat, armoede, dromen over succes, dure auto’s, bling-bling, maar ook over de liefde. 

Grote Broer Grote Zus 

De twee leerden elkaar kennen bij Grote Broer Grote Zus. Een project in Breda-Noord dat werd opgezet om de jongeren in de probleemwijken een handje te helpen. Zo werd een oud schoolgebouw verbouwd tot een verzamelpunt voor de jeugd. Ze kunnen er samen koken, gewoon wat chillen met elkaar en in een studiootje muziek maken. 

In die studio zijn Senn en Esmano vrijwel iedere dag te vinden om nieuwe, zelfgeschreven rapnummers in te zingen. En zeker niet onverdienstelijk. Senn: ,,Na school ga ik bijna altijd direct hier naar toe. Hier is het tenminste chill.” Esmano knikt: ,,Rap is zo belangrijk in mijn leven. Ik weet niet wat ik nu had gestaan als ik die muziek niet had gehad.” 

Ze moesten even aan elkaar wennen maar de kou was snel uit de lucht. Muziek is een universele taal
– Jos Schroevers, Classic Young Masters 

Een paar maanden geleden kregen de twee een opmerkelijk verzoek. Of ze niet met twee klassiek geschoolde musici een paar nummers wilden opnemen? Met Julian van der Linden (21), een getalenteerd saxofonist uit Oud-Beijerland en Rangel Silaev (23), een muzikale duizendpoot die ondanks zijn jonge leeftijd als producer al flink aan de weg timmert. 

Rotary 

Het initiatief kwam van de Rotary Breda Mastbos. Marie Cecile Rovers: ,,Onze club zet zich in voor de Bredase jongeren van Grote Broer Grote Zus. Om geld op te halen, zodat zij meer activiteiten kunnen organiseren, hebben we een fundraising diner georganiseerd. En wat is er dan leuker om de jongeren van Grote Broer Grote Zus ook zelf bij het initiatief te betrekken. Niet alleen voor de ontvangst en in de bediening tijdens het diner, maar ook voor het entertainment. Zo is dat idee om die twee muzikale werelden bij elkaar te brengen, ontstaan.” 

Daarna ging het balletje rollen. Jos Schroevers van de Classic Young Masters (CYM) een organisatie die talentvolle klassieke musici in Nederland begeleidt, was direct te porren voor het idee, zocht in zijn ‘stal’ naar geschikte kandidaten en kwam uit bij Julian en Rangel. 

Schroevers: ,,Twee all-round musici die dat kunnen. En dat bleek ook wel toen ze samen met Esmano en Senn in de studio aan de slag gingen. Ze moesten heel even aan elkaar wennen, maar de kou was gauw uit de lucht en daarna ging het los.” Hij lacht: ,,Muziek is een universele taal.” 

Vaak zitten we te kloten, maar toen waren we echt wel even serieus bezig
– Senn Hulters, Rapper 

Dat beaamt Rangel. ,,Eigenlijk gaat het vanzelf. Je gaat de studio in en iedereen heeft dan zijn eigen rol. Ik zit achter de laptop en bedenk wat melodieën op de piano. Julian doet wat sessies op de saxofoon en die jongens maken de teksten. Het liep gesmeerd, alsof we al jaren samen speelden.” 

Senn lacht: ,,Vaak zitten we te kloten. Maar toen waren we echt wel even serieus bezig. We hoorden hun beat en wij zijn daar direct tekst op gaan maken. Wat op dat moment in je opkomt, schrijf je op. In totaal zijn we twee keer bij elkaar geweest en hebben we drie tracks samen opgenomen.” 

Het resultaat was een paar weken geleden bij het diner voor ruim honderd genodigden in de mooie kapel van het historische Ingenhousz in Breda te zien én vooral te horen. Esmano: ,,Echt vet om dat een keer mee te maken. En volgens mij hadden we best wel succes. Iedereen vond het mooi.” Succes was er zeker, want de rotary haalde die avond liefst 10.000 euro op voor het project. 

‘Experiment geslaagd’ 

Zo’n onverwachte samenwerking smaakt misschien wel naar meer? Senn, enthousiast: ,,Wat ons betreft zeker wel. Als je ziet wat we samen in korte tijd hebben kunnen maken. Ik ben er best trots op dat we dit hebben kunnen doen.” Julian en Rangel knikken: ,,Vinden wij ook hoor. Hoe vaak doen wij nou iets met deze muziekscene? Eigenlijk nooit, wat ons betreft: experiment geslaagd!” 

 
Deel dit bericht:

Meer nieuws...

CYM

Valentijnsactie

CYM

Kira van der Woerd behaalt tweede plek tijdens Nederlands Vioolconcours!

CYM

Finalisten Oskar Back Prijs bekend