Een project op het scheidsvlak van beeldende kunst en muziek, ontwikkeld in samenspraak met KOP (Kunstenaars Ontwikkel Platform). CYM en KOP waren beide gevestigd in Ingenhousz – een culturele ontmoetingsplaats in Breda – en bundelen in dit project hun krachten rondom het werk van de naamgever: dr. Jan Ingenhousz, (1730 – 1799) uit Breda, o.a. de ontdekker van de functie van licht bij fotosynthese. In het najaar van 2022 werd dit project voor het eerst gepresenteerd en nu zal dit project nogmaals worden uitgevoerd tijdens de maand van de geschiedenis in Breda in St Joost School of Art & Design. Beukenlaan 1 4834 CR Breda.
Aan deze bijzondere culturele ‘experience’ werken CYM-talenten Andrej van Brakel en Anneke Attema mee. Bij dit project zijn KOP (Kunstenaars Ontwikkel Platform) Daarnaast is violiste Claire Adams hierbij en neemt zij ook de rol van spoken word artiest op zich. Nuno Silva, coach en componist voor de musici en Mandy den Elzen als beeldend kunstenaar betrokken.
Je kan aansluiten bij één van de drie voorstellingen, om 12:00 uur, 14:00 uur of 16:00 uur. Om deel uit te maken van dit evenement, vragen we je om je aan te melden via deze link.

Samen met 50 tot 100 bezoekers sta je in de foyer te wachten. De samenwerkende organisaties heten iedereen welkom, stellen de kunstenaars en artiesten voor en vertellen over Dr.Jan Ingenhousz en zijn wetenschappelijke ontdekkingen. Het gordijn gaat open en je betreedt samen met andere bezoekers de zaal. Het is er donker, er hangt een mistige rook en er klinken bos- en vogelgeluiden. Verderop schijnen felle lampen die doen denken aan het opkomen van de zon. Je aandacht wordt getrokken door een stellage met grote glazen stolpen met daaronder mysterieuze botanische vormen. Schoorvoetend in het donker gaat iedereen op onderzoek uit. Welke wonderen uit de natuur zie je daar onder het glas? En waarom staan ze hier? Met het lichtje van je telefoon bekijk je de geconserveerde attributen van dichtbij en wordt geraakt door de schoonheid van de natuur.
Opeens klinkt het doordringende geluid van een contrabas door de ruimte. Saxofoonklanken trekken je aandacht naar het centrum van de zaal. In het midden staan tien stoelen in een kring. Tien bezoekers nemen plaats en krijgen een knijpertje aan hun oorlel, verbonden aan een theaterlamp. De felle theaterlampen beginnen te knipperen. Allemaal afzonderlijk, op het ritme van de hartslag van een persoon. Er klinkt een viool en een prachtige stem. Alle andere bezoekers vormen een kring om het bijna rituele gebeuren. En dan begint het. Dankzij een unieke live uitgevoerde soundscape, speciaal gecomponeerd voor deze editie, worden de hartslagen met elkaar verbonden en visueel vertaald in lichtprojecties door kunstenaar Nino Basilashvili. Na afloop vangt de organisatie iedereen op om ervaringen te delen. De voorstelling duurt circa 45 minuten. Bij iedere uitvoering kunnen vijftig tot honderd bezoekers aanwezig zijn, waarvan steeds tien de gelegenheid krijgen om actief deel te nemen met hun hartslag.