Skip to content

Project

Jonge talenten delen podium met Marinierskapel

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze editie zetten we de spots op het nieuwjaarsconcert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine met jonge talenten van Classic Young Masters op donderdag 18 januari in theater Bloos in Breda.

Tekst: Redactie KNMO Klankwijzer
Foto: Aanlevering CYM 

Classic Young Masters is een Nederlandse organisatie, geleid door Jos Schroevers, die jonge talentvolle musici ondersteunt op weg naar een ondernemend en zelfstandig muzikaal bestaan. Dit doet CYM aan de hand van unieke tweejarige algemene en individuele begeleidingsprogramma’s én door projecten die jonge talenten deels zelf moeten invullen en opzetten. Het CYM-aanbod is gericht op de ontwikkeling van competenties die onontbeerlijk zijn voor een carrière als (klassiek) professioneel musicus.

Mix
Een van de projecten is een gezamenlijk concert met de Marinierskapel der Koninklijke Marine. De Marinierskapel vindt het belangrijk dat jonge talenten kennis kunnen maken met een (militair) professioneel orkest. Daarnaast ondersteunen zij ook de visie dat de professionals van nu de nieuwe generatie moet helpen om hun weg te vinden in de professionele muziekwereld. Dit concert is ook een nieuwjaarsconcert in Breda voor iedereen die benieuwd is hoe een fantastisch orkest de jonge musici begeleidt in een programma vol met meesterwerken. In een unieke mix van veelbelovende jonge talenten en gelauwerde professionele muzikanten word je als luisteraar meegenomen in bekende én onbekende(re) klassieke muziekstukken.

Solisten
De solisten tijdens de komende editie van het nieuwjaarsconcert zijn Kira van der Woerd (2005) op viool, Andrej van Brakel (2005) op cello en Philip Karmanov (2004) op piano. Kira speelt met begeleiding van de Marinierskapel Symphonie Espagnole (Edouard Lalo, arr. Co Vergouwen). De Spaanse componist Edouard Lalo (1823-1892) schreef zijn meest bekende werk in 1873 in d mineur voor viool en orkest, opus 21. Het stuk bevat een zeer virtuoze vioolpartij. Hij droeg het op aan meesterviolist Sarasate. Dat was slim bedacht, want Sarasate was een regelrechte ster die duizenden mensen op de been bracht. Op die manier was Lalo’s Symphonie Espagnole bij voorbaat al verzekerd van succes. Het werk zit vol met romantische melodieën, maar heeft geen affiniteit met een symfonie. Daarentegen heeft het alle kenmerken van een vioolconcert. Een andere opmerkelijke vrijheid die Lalo zich veroorlooft, is de vijfdeligheid van het stuk.

Naakt
Cellist Andrej van Brakel voert Concert voor cello en blazers van Friedrich Gulda uit. Over pianist, componist, leraar, performer Friedrich Gulda (1930-2000) doen vele ware verhalen en anekdotes de ronde. Hij werd geprezen voor zijn fraaie vertolkingen van werken van Bach, Mozart, Beethoven en Schubert. Tot zijn leerlingen behoorden Martha Argerich en Claudio Abbado. Maar hij had een grote hekel aan het eerbiedige gedoe rond klassieke muziek en trad wel eens bijna naakt op. Het celloconcert schreef hij in 1980 voor Heinrich Schiff, die hoopte dat de pianist daarna bereid zou zijn om samen met hem de cellosonates van Beethoven op te nemen, maar daar kwam niets van terecht, zo groot was het succes van het celloconcert. Het celloconcert van Gulda is een veelgelaagd werk; het begint met contrasterende jazzy ritmen (een lawaaierige drumkit) en lyrische passages licht improviserend van stijl, maar meteen in de ‘ouverture’ komt muziek uit de Oostenrijkse Alpen voorbij; een ‘Ländler’ met zwierige dansritmen van de houtblazers en een verlichte bijdrage van de alphoorn.

Fysiek
Pianist Philip Karmanov zet samen met de Marinierskapel zijn tanden in Pianoconcert no. 2 (Sergej Rachmaninov arr. Christiaan Janssen). Rachmaninov schreef vijf pianoconcerten die hij zelf ten doop hield en overal ter wereld uitvoerde. Pianoconcert no 2 in c mineur opus 18 uit 1901 is misschien zijn beroemdste werk geworden. Er bestaan maar weinig pianowerken die voor een pianist zo fysiek veeleisend zijn als dit Pianoconcert 2. Geen concertopening is zo bekend als de akkoorden waarmee Rachmaninov’s Pianoconcert 2 begint. Televisie- en filmmakers maken nog dankbaar gebruik van thema’s uit dit meesterlijke pianoconcert.
Naast deze solowerken speelt het orkest nog Ouverture Joyeuse (Marcel Poot), El jardin de Hera (Jose Suner Oriola), Fugue from the opera Schwanda the Bagpiper (Jaromir Weinberger, arrangement Glenn C. Baimun) en This Cruel Moon (John Mackey).

Nieuwjaarsconcert solisten Classic Young Masters en de Marinierskapel der Koninklijke Marine | donderdag 18 januari, 20.15 uur | Bloos Breda | Kaarten klik: HIER.

 
Deel dit bericht:

Meer nieuws...

CYM

Valentijnsactie

CYM

Kira van der Woerd behaalt tweede plek tijdens Nederlands Vioolconcours!

CYM

Finalisten Oskar Back Prijs bekend