Skip to content

Project

Sociaal Maatschappelijk Bewust

In het kader van verbeter Breda willen we ook graag de mensen bereiken waarvoor het niet zo gemakkelijk is om met klassieke muziek in aanraking te komen.

We hebben op dit moment een project waarbij we hip-hop en R&B talenten samen met onze musici de studio in gaan om nieuwe muziek te produceren. Via dit project willen we naar de mensen toe om ze te laten zien dat jonge talenten tot veel in staat zijn en klassieke muziek niet in hokjes te plaatsen is. Door dit op de juiste locatie te presenteren bereik je mensen die anders nooit in aanraking komen met deze vorm. Het idee was eerst om dit te presenteren op een locatie waar de doelgroep in ieder geval bij als het ware in een community zich heeft verenigd. Maar uiteindelijk was de presentatie op de thuisbasis van CYM namelijk Ingehousz Breda.

Het past in de filosofie van onze organisatie dat we steeds nieuwe verbindingen willen maken en de krachten en expertise te combineren en te bundelen.

Naast bovenstaande concrete project zullen we ook actuele thema’s centraal stellen zoals discriminatie, armoede/werkeloosheid, achterstanden, op welk gebied dan ook en criminaliteit. Door kunstvormen te combineren is het mogelijk deze groep mensen toch kennis te laten maken met cultuur maar vooral ook dat ze ervan kunnen genieten vanwege de laagdrempeligheid. Cultuur is iets van ons allemaal en daarom moeten we ook zoveel mogelijk mensen hiermee in aanraking kunnen komen.

CYM hecht ook waarde en vindt het belangrijk dat jonge musici zich bewust zijn en betrokken voelen bij de maatschappij in alle facetten. Het gegeven is namelijk dat de samenleving en het werkveld van de musicus dynamisch is. In dat kader is er een samenwerking tot stand gekomen met Grote Broer/Zus In het kader van verbeter Breda willen we ook graag de mensen bereiken waarvoor het niet zo gemakkelijk is om met klassieke muziek in aanraking te komen.

We hebben in deze samenwerking ervoor gekozen om hip-hop en R&B talenten samen met onze musici de studio in te laten gaan om nieuwe muziek te produceren. Op deze manier willen we laten zien dat jonge talenten tot veel in staat zijn en klassieke muziek niet in hokjes te plaatsen is. Gedurende de repetities was duidelijk te zien dat muziek geen grenzen of barrières kent maar juist heel mensen nader tot elkaar laat komen.

Het eindresultaat was verbluffend en de jonge rappers zijn nu zelfs bezig om de tracks uit te brengen op spotify en andere streamingsdiensten.

Vanwege diverse omstandigheden is de eindpresentatie verzet van november 2022 naar april 2023. Bij dit project hebben we intensief samengewerkt met Ingenhousz Breda en de Rotary Mastbos. Dit speciale benefiet evenement is bedoeld om zoveel mogelijk geld op te halen voor de stichting Grote Broer Grote Zus. 

Door onze talenten met de jongeren uit de wijk iets te laten creëren willen we laten zien dat muziek voor iedereen bereikbaar is maar vooral ook dat muziek verbindt! BN de Stem schreef een prachtig artikel over deze bijzondere samenwerking. 

Omdat deze samenwerking zo ontzettend vruchtbaar blijkt willen we ook in 2023/2024 de samenwerking voortzetten met Grote Broer/Zus.

Het idee is om dit te presenteren in MEZZ waar de doelgroep in ieder geval bij als het ware in een community heeft verenigd.

Het past in de filosofie van onze organisatie dat we steeds nieuwe verbindingen willen maken en de krachten en expertise te combineren en te bundelen.

Naast bovenstaande concrete project zullen we ook actuele thema’s centraal stellen zoals discriminatie, criminaliteit, armoede/werkeloosheid, achterstanden, op welk gebied dan ook. Door kunstvormen te combineren is het mogelijk deze groep mensen toch kennis te laten maken met cultuur maar vooral ook dat ze ervan kunnen genieten vanwege de laagdrempeligheid. Cultuur is iets van ons allemaal en daarom moeten we ook zoveel mogelijk mensen hiermee in aanraking kunnen komen.

Een mooie weergave van de presentatie van dit project is te bekijken via deze link.

Betrokken CYM-talenten: 

Julian van der Linden en Rangel Silaev

Bekijk ook deze projecten

Project

Paviljoen Ongehoorde Muziek en Design Academy

Masterclass

Openbare Masterclasses door gerenommeerde musici

Draag bij aan talent en word partner