Skip to content

Anneke Attema

Ik voel me thuis op het podium. Het is de manier waarop ik echt mijn eigen verhaal kan vertellen

Over Anneke

 Toen ik zes jaar was, vond de contrabas mij en ik de contrabas. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik begon na mijn eerste jaar privélessen in het Viotta Jeugdorkest te Den Haag. Sindsdien was ik te vinden in allerlei orkesten. Op mijn veertiende maakte ik de toen spannende sprong naar het Jeugd Orkest Nederland waar ik opbloeide in het samenspel, na twee jaar werd ik hier de trotse aanvoerder van een geweldige contrabassectie. Het aanvoerderschap heb ik in het Jeugd Orkest Nederland ontdekt en verder mogen ontwikkelen in vele andere orkesten. 

Als bassist is het orkest zeker geen gekke plek, ik heb ervaring in verschillende orkesten. Het samen ademen en bewegen van ieder individu in een sectie is iets magisch en zorgt voor de meest krachtige momenten in de muziek. Ik voel me er thuis, het gevoel van écht goed samenspel is misschien wel het mooiste wat er is. 

Ik raakte geïnspireerd in de orkestwereld en begon mijn studie Klassiek Contrabas vorig jaar bij Peter Leerdam en Matthew Midgley op Codarts te Rotterdam. Matthew liet me de orkestwereld verder ontdekken, maar Peter was degene die mij de solistische wereld liet zien (met behulp van het PCC en het Britten Concours bijvoorbeeld). Het was eng in het begin, je bent kwetsbaar en het middelpunt van de aandacht, misschien ben ik dan ook niet de geboren typische solist. Toch, uiteindelijk heeft het solistisch spel zó veel zeggingskracht. Nu kan ik me een wereld zonder solospel niet meer voorstellen, ik voel me thuis op het podium. Het is de manier waarop ik echt mijn eigen verhaal kan vertellen en ik kijk er erg naar uit om dat vandaag met jullie te delen.” 

Geboorte datum

27-07-2001

Instrument(en)

Contrabas

Opleiding

Codarts Rotterdam

Docent

Luis Cabrera en Ximo Clemente
×

Classic Young Master worden?