Skip to content

Kira van der Woerd

Al experimenterend nieuwe manieren zoeken waarop je kunt uitdrukken wat jij en de componist samen het publiek te zeggen hebben
Volg Kira

Over Kira

Kira van der Woerd kreeg haar eerste vioolles toen ze drieënhalf was. Na een jaar Suzuki kreeg ze haar eerste lessen van Julia Dinerstein, die nog altijd haar docente is. Sinds november 2022 studeert ze ook bij Pavel Berman aan de Accademia Perosi in Biella, Italië. Parallel aan haar vioolopleiding volgt ze een studie musicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Na het Young Talent Program aan het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut doorloopt Kira ze nu het coaching programma voor aankomende muziekprofessionals bij Classic Young Masters (CYM) 2021-2023, als een van de drie CYM-laureaten. Sinds 2011 heeft ze masterclasses gevolgd in onder meer Frankrijk, Slowakije, Kroatië, Italië, Nederland, Duitsland en de VS, bij grootheden als Michael Kugel, Daniel Rowland, Grigory Kalinovsky, Mihaela Martin (tweemaal in 2022) en Itamar Zorman.

Op haar erelijst staan 1e prijzen op het Nederlands Vioolconcours (Iordens A) 2018 en het Archipel Muziekconcours 2019, de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte moderne werk op het Vioolconcours Iordens A 2018 en Iordens B 2020, de 2e prijs op het Prinses Christina Concours West-1 in 2020, en diverse andere prijzen. Tijdens Campus delle Arti 2018 in Bassano del Grappa, Italië, won ze een recital op het Festa della Musica Attiva a Villa Contarini 2019 in Piazzola sul Brenta. Ze behaalde ook de speciale prijs voor de beste interpretatie van eigentijdse muziek en een diploma op het Litouwse XI Internationale Balys Dvarionas Concours voor Jonge Pianiste en Violisten in 2021.

Kira speelde in de kamermuziek serie tijdens het Amsterdams Grachtenfestival, Classical Encounters in Kasteel Duivenvoorde en Winteravonden aan de Amstel in de Hermitage Amsterdam. In België heeft ze in 2020 en 2021 samengewerkt met Jacques Rouvier, Jérôme Pernoo, Alexandra Soumm en Aleksandr Khramouchin tijdens het Musica Mundi Festival in Waterloo. In de VS heeft ze gewerkt met Meg Freivogel en Soyeon Kate Lee tijdens het Bowdoin International Music Festival 2022 in Brunswick, Maine.

Ze soleerde onder meer in Bruchs 1e Vioolconcert tijdens het Festival International des Orchestres de Jeunes en Provence in Zuid-Frankrijk, in muziek van Massenet, Vieuxtemps en Vivaldi met het Young Talent Orchestra onder leiding van Mikhail Zemtsov, en in Haydns Vioolconcert in G-groot met Domestica Rotterdam in 2021. Ze speelde Tsjaikovski’s Melodie uit Souvenir d’un lieu cher met het Concertgebouw Kamerorkest in 2021 op Klassiek op het Amstelveld (KOHA), en werd in datzelfde jaar gevraagd ambassadeur te worden van dit festival. Sinds eind 2020 vormt Kira een duo met pianist Philip Karmanov. Hun eerste grote succes was een 1e prijs in hun regiofinale en de 3e prijs in de landelijke finale van het Prinses Christina Concours 2021. Ook wonnen ze een recital in de Tonhalle in Zürich, Zwitserland, in oktober 2021.

Geboorte datum

29-03-2005

Instrument(en)

Viool

Opleiding

Hellendaal Muziekinstituut, Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam & Pre-Academy aan de Accademia Perosi (Biella, Italië)

Docent

Julia Dinerstein & Pavel Berman

Socials

Media

Volg Kira op social media
 
×

Classic Young Master worden?

×

Boek nu uw tickets voor het Schrikkelconcert hier!